Cert i hand

Så blir du certifierad brandtätningsinstallatör

Jonas Svensson
Skriven av
Jonas Svensson
Brandtätning
Utbildning & Certifiering

Känner du till spelreglerna när det kommer till brandtätning? Med en certifiering får du viktig kompetens som många uppdragsgivare efterfrågar idag. FireSeals endagsutbildning består av en heltäckande kurs där både teoretisk kunskap och praktiska montageövningar ingår.

KRAVEN PÅ BRANDTÄTNING ÖKAR

Att utföra brandtätning utan nödvändig kunskap kan få konsekvenser som är förenade med livsfara. Det innebär en stor risk för såväl byggnad som människor, och det är vanligt att utövare som inte har fullgod utbildning blir underkända i sina tätningar när det är dags för besiktning. Andreas Fransson, Key Account Manager och utbildningsansvarig på FireSeal, råder därför alla som kommer i kontakt med brandtätning i sin yrkesroll att utbilda sig.

– Företag och organisationer får allt hårdare krav på sig när det gäller brandskydd, vilket gör att de i sin tur ställer allt högre krav på bland annat brandtätningarna. Därför finns det mycket att vinna på att utbilda sig inom brandtätning om man utför dessa som en del av sitt jobb, säger Andreas Fransson.

VEM BÖR GÅ UTBILDNINGEN?

I första hand är det personer som ska utföra brandtätningen, så som elektriker, VVS-montörer och anställda i byggbranschen. Men även besiktningsmän, konstruktörer och brandkonsulter har nytta av utbildningen och kan ofta utföra sitt jobb ännu bättre när de adderar den här kunskapen.

Andreas Fransson förklarar att de under utbildningen går igenom vilka krav som ställs på tätningen och att deltagarna får såväl teoretisk kunskap som praktisk träning genom montageövningar. De får också lära sig att dokumentera sitt arbete på rätt sätt. Det resulterar i en bred kompetens som många stora uppdragsgivare efterfrågar.

– Vår utbildning är heltäckande och vi går även igenom de delar av Boverket byggregler som rör kraven kring brandtätning, säger Andreas Fransson.

Utbildningen pågår under en heldag och förläggs på något av FireSeals kontor i Stockholm eller Kungälv. Certifieringskursen kan även arrangeras hos någon av FireSeals återförsäljare, eller hos företag som väljer att skicka många deltagare. Efter kursen får alla deltagare ett intyg och kan titulera sig certifierad brandtätningsinstallatör. Utbildningen är även ackrediterad av ID06, vilket innebär att de utbildades certifieringsbevis listas i kompetensdatabasen.

Har du frågor om utbildningen eller vill anmäla intresse för dig själv eller dina anställda? Här kan du läsa mer om FireSeals utbildningar.

TILL UTBILDNINGSSIDAN
Tillbaka till kunskapsbanken